Tekil Mesaj Gösterimi

Eski 29-01-2008, 15:59   #12 (permalink)
3n3sboy2
EN Adaletli

3n3sboy2 - ait Avatar

Yer: İstanbuL
Rep gücü: 120
Rep Puanı: 2949
3n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +93n3sboy2 Rütbe:  +9
3n3sboy2 - MSN üzerinden mesaj gönder
Tanımlı Cevap: Hayko Cepkin Fan Club

Hayko Cepkin Hürriyet-Kelebek Ropörtaji

Bilmeyenler için hemen anlatmak gerek -ki okuyucularimiz arasinda sanmiyorum ki Hayko Cepkin'i bir kere dinlemeyen bir insan olsun- hikaye dünyanin gaz ve toz bulutu oldugu zamanlarda basliyor. Her ailenin evladina yaptigi ilk numara olarak ogullarina bir org aliveriyorlar. Hem de Casio GT647 hit klavye. Dededen akordeon çalma tekniklerini de kapip, tuslu çalgi kullanmaya yatkin oldugunu görüyor. Ondan sonra kilise korosunda hammend ile tanisiyor Hayko. Sesi kendisini daha da etkiliyor. Egitimini almaya karar veriyor, operaya giriyor, iki sene ancak devam edebiliyor.

Sonrasinda ise Timur Selçuk, Akademi Istanbul Piyano dersleri derken kendisine küçük bir kayit ortami kuruyor, sirf ögrenmedigi bir sey kalmasin diye. Ilk albümü "Sakin Olmam Lazim"i evinde sessiz sedasiz kaydediyor. Sessiz sedasiz diyorum, evindeki küçük odanin altinda üstünde oturan insanlar brutal vokalleri kaldiramaz diye tin tin söylüyor sarkilarini. Bakiyorsunuz ki konserleri paldir küldür, öfkesi damarlariniza isleyiveriyor.

Simdilerde ise iki heyecan birden var bünyesinde. Ilki 2 yil aradan sonra çikaracagi ikinci albümü "Tanisma Bitti", digeri ise MTV Europe'da yayinlanan Alternative Nation programinda tüm Avrupa'nin kendisini taniyacak olmasi.

- Ünlü isimlerin albümlerinde ve konserlerinde adiniz var. Ayrica "Alt Geçit" isimli grubunuzla katildiginiz Roxy Müzik Günleri macerasi...

Demir Demirkan ve Aylin Aslim'in albüm projelerinde ve sonrasinda sahne performanslarinda onlarla birlikte çaldigim dogrudur. "Alt Geçit" beste grubuydu. Davulcumuz Burak Gürpinar'di, daha Kurban albüm asamasiydi, bir de hâlâ gitarlari çalan Umut vardi grupta. Bize Upflex derlerdi; hani var ya böyle karin kasi çalistiran üçgen bir alet... 1996 yilinda çok sert çaliyoruz diye kovulduk bardan. Onun disinda da hiç grupta çalmadim.

- Tek basiniza yolunuza devam ediyorsunuz ve açikça görülüyor ki kontrolün elinizde olmasindan hoslaniyorsunuz...

Evet. Yapmak istedigim seyler var. Mesela çok hayalperestim. Düsün; bir hayalim var ve içinde bir ova var. Sana ovayi anlatirim, senin kafanda baska bir ova canlanir ama hikayenin sonucu ayni ortak noktadadir. Aynisina çok yakinini düsünebilirsin belki ama aynisini algilayamazsin. Sana ne anlatirsam anlatayim, benim anlattigim gibi olmayacagi için acizlik gibi geldi. Bir prodüktöre derdini anlatmak ve istedigini alamamak, ayni sekilde egitimsiz ve cahil oldugun için "Ya abi buraya böyle bir sey istiyorum ama adini bilmiyorum" demek acizlik! Böyle bir durumda kalmamak için kendimi egittim. Artik bir sey istedigimde sonucu çat diye aliyorum. Kendimle kalmayi daha çok seviyorum. Benim istedigim gibi bas line'lari yazilsin, benim istedigim gibi gitar tonlari çalinsin. Sonuçta benim bestelerim, benim sözlerim, benim hikayem, benim projem... Ben ne istedigimi daha iyi bilince paylasma kismi rahat oluyor.

- Yola çikarken kaç besteniz hazirdi?

Ilk albüm sarkilari disinda ikinci ve hatta üçüncü albümün materyalleri bile hazirdi elimde. Ikinci albüme onlardan iki sarki girdi. Onun disindakiler ..:namespace prefix = st1 ns = "urnchemas-microsoft-comfficemarttags" />0 km. oldu. Kafam degisti çünkü. Kafamda bir hikaye olusturdum ve hikayenin konusu da korku oldu. Dosyada duran hiçbir parça da buna uymuyordu. Temaya uygun çalmayi sevdigim armoniler vardi. Diger parçalari sildim. Mesela üçüncü albüm materyalleri yok elimde. Baska bir tema buldugum zaman ona da yazmaya baslayacagim.

- Korku, stilinize çok uygun bir seçim olmus...

Zaten müzikte nese kültürüm yoktur. Genel olarak barok seyler yazarim, klasik müzik dinler, Bach severim. Bu tema dikte sistemi ile birleserek anlatmak istediklerimi daha rahat söyletme ve algilatma sansi tanidi. "Artik uyanmalisin, çok garip bir dünya, uyan artik" demekle "uyan" demek arasinda fark var. Gözlerin içine bakmak ve korku vermek daha anlasilir geliyor. Yaptigim ise inaniyorum.

- Yeni albüm "Tanisma Bitti" ile biz ne zaman tanisacagiz?

Yeni albüm nisan sonu ya da gecikirse Mayis'in 10'una kadar çikmis olur. Aksilikler ve konserler oluyor. Bir günün kaybi demek 1-2 parçanin mix'inin gecikmesi demek. Albümün prodüktörü de benim. Bahsettigimiz "bencillik" iste... Ilk albümde eksik olan canli davul ve adam gibi vokal sorununu artik stüdyoda astik. Ikinci albümde belki o tirnaklar daha da uzayacak ve daha derin tirmalayacagim. Belki ama sabretmem gerekiyor, "Sakin Olmam Lazim".

- Rock müzik camiasi dinleyicisinden sanatçisina daha bilgili ve daha agirbasli degil midir, ailelere bu mu anlatilamiyor?

Hep iddia ettigim konu su; bizim piyasamiz daha popüler olup daha çok tanindigi zaman, insanlar bugüne kadar seyrettiklerinin ne kadar çamurun içerisinde dolastigini anlayacak. Toplum saçi rengarenk, küpeli, dövmeli diye "tüü tipe bak" dedigi adamlarin düsünceye dayali yasadigini anlayacak ve inandiklari her sey yikilacak. Çünkü bizim fiks imajimiz "tü kaka pis, ay tipe bak"... Ama özüne baktiginiz zaman biz üreten kisimdayiz. Üretmek için zaman harcamak zorundasin. Diger tarafta bir yorumculuk kültürü var zaten. Paran varsa o besteyi satin alirsin, okursun. Bu konuda bizler daha fazla üzerine düsünüyor, arastiriyor ve üretiyoruz. Demek ki bu güne kadar bildikleri seyler yanlis...

- Popüler piyasa nasil karsiliyor sizce alternatifinin rock olmasini?

Bizlerin ortaya çikmasi biraz da onlarin canini sikmaya basladi. Rock müzik ya da yan kollari üzerine çikan her albüm dinleyici kitlesini bir bakima egitiyor artik. Suya sabuna dokunmayan adamin bile biraz daha girtlagi brutal vokale kaymaya basladi. Ben albüm yapmaya karar verdigimde, arkadas çevrem bile "Bu sekilde olmaz, tutmaz, Türkiye'de yapma" dedi. "Çok fazla taninamayacaksin, sen de bir bar çikisi gidip birileri ile yakalanacak biri degilsin. Bu isin içerisine girmeyecegin için olmayacak moruk" dediler. Karsiliginda "Benim hayatim, yapacagim ve görecegim" dedim. Olmamasi gibi bir ihtimal ile çikmadim yola. Olacagindan emindim. O hirsin faydasini gördüm. Bu olaylarda payimin büyük oldugunu düsünüyorum. Bu pastanin önemli bir kismi bana ait. Ikinci albümümde pastadaki payimin daha da büyüyecegini biliyorum.

- Iki sene öncesinde "Hayko'yu dinlemeye gidiyoruz" diyen gençlere aileleri "Hangi Hayko'yu? Tavernada sarki söyleyen mi?" diye soruyordu. Ama artik sizi dinleyen, sizi taniyan çok büyük bir kitle var...

Yaptigimiz sov 14-17 yas dilimini çok çekmiyordu, çünkü onlar için yeterli degildi, yeterli adrenalini verecek sertligi göremediler albümde. Ama ne zaman konserler basladi, insanlar anladi ki biz sahnede deliriyoruz. Rock'n Coke'da çok fazla insana ulasma sansim oldu. Daha küçük yastakiler de takip etmeye karar verdiler. Daha büyüklerin takip etme sebebi ise ruhani enerji ve sarkilarin sözleri... Ben biraz da psikolojilerine oynuyorum. Konsere gelenler baska bir enerjiyle evlerine gitsin istiyorum. Her konserin sonunda kendi inandigim seyi yaptigimi ve onlarin da inandiklarini yapmasi gerektigini söylüyorum. Saçma sapan bir seye inanabilirsin ama bu seni mutlu ediyorsa buna inanmaya devam et! Hayatina inan. Dogmussun iste, seçenegin yok, ucundan tutun ve yasa. Depresyon keyif verici bir seydir, her insan içinde sado-mazodur. Bazen zaman zaman iyi giden iliskisinden ayrilmak bile ister. Saçma sapan bir kavga çikarir ve sonra barisirsan her seye sifirdan baslar, yeni dogmus kadar mutlu olur. Aci hissi keyiflidir ama sonra hemen uyanip geri dönmek gerekir. Çünkü yasiyorsun...

- Hayranlarla araniz nasil?

Asiri derecede hirsli ve bana güvenen seyircilerim var. Arzu ettigim inanç ve hirsta seyirciye sahibim, bunun için çok derinden geldik ve yavas yavas ilerledik. Albümü dinleyenler konserde "Vaaav ne oldu bu adamlara be" diye tepkilerle sarkilara eslik ettiler. Kendimizi ifade etmenin yollarini daha çok merak etmeye basladik.

- Hayko Cepkin'in her dönemi farkli görünüyor. Albüm öncesi, albüm ve ikinci albüm...

Her dönemde daha çok olgunlasiyorum. Bir sürü ilk albümü olan grup var. Ikinci albümlerinin daha olgun olacagini düsünüyorum. O olgunlugu yakalayamayan ve sehvete kapilanlar, ikinci albümde kaybeder. Bu isin sehveti kötüdür. Müzisyensin, bunu yapip sunuyorsun. Kafan buna çalisiyor iste. Sundugun seyi begenenler de var begenmeyenler de. Çünkü dünya geneline hitap etme gibi bir durum yok. Onlari hipnoz edebilecegin baska bir materyalin destegine ihtiyacin var, her yaptigini begendiremezsin. Samimiysen sana inananlar devam ederler. Inanmayanlarin da k..çini yirtmasina gerek yok. Seyretmezsin arkadasim.

- Rock müzik yayini yapan kanallar arttikça daha da derinlere ilerlediginizi düsünüyor musunuz?

Bugüne kadar Türkiye'de tek kalemiz vardi, o da Dream TV... Bunun yanina MTV Türkiye gelince "Oh, iki tane kalemiz oldu" dedim. Daha benim kliplerin orada dönüp dönmeyeceginden haberim yoktu. Seni kabul ettik evlat, geldik yayinlayacagiz gibi bir durum olmamis ama ben seviniyorum tabii... Iki büyük kanal, iki güzel rekabet iyi oldu. MTV açildiginda içinde olacagimdan çok emindim, hatta lansman partisinden sonra Hakan (Aldemir) sordugunda ne hissettigimi, "MTV açildiginda muhakkak içinde olacagimi bildigim için çok heyecanli degilim" dedim. Çünkü olacagim ve olmak durumundayim. Alternatif piyasa içerisinde amaç farkli olani desteklemekse, içerisinde olmak durumundaydim, kaçari yok. Benim farkli bir sey yaptigim ortada. Bundan sonra MTV ve Dream TV'nin destegi artarak devam edecek. Bizim desteklemedigimiz birilerini yayinlarlarsa ben gocunurum, çünkü onlarin yayinlanabildigi 20 kanal var!

- Ambargo var mi?

Bir iki kanal "Çok sinirli bir tip, çok agresif gözüküyor, ne biçim bir adam bu" diye kliplerimizi yayinlamiyor. Bu yorumla yayinlanmamak bana gurur veriyor. Mesela bazi organizasyonlara çok sertim diye alinmiyorum. Bunu duymak beni onurlandiriyor. Demek ki anlamislar, tercih sebebi. "Begenmiyoruz" derse sinirim bozulur tabii. "Yüzü yaratik gibi, sert müzik yapiyor" derse eyvallah, basimin üzerinde yeri var o adamin. Herkesin kabul edememesi normal.

- MTV Türkiye resmi sanatçisi gibisin. Sana çok sahip çikiyorlar ve yarindan itibaren klibin MTV Europe'da dönmeye basliyor.

Aslinda önce Amerika MTV istemis videolarimi... Ancak ana binalarinda küçülmeye gidilince, oradaki yayin sistemi karismis. Benim videomun da MTV Europe'a gönderilmesi kararlastirilmis. Oldukça basarili bir program olan Alternative Nation'a koymaya karar vermisler. MTV havuzuna atilan ilk Türk videosu benimki oldu kisaca... MTV Avrupa'da ilk gösterimi yarin saat 12.00'de. Iki tekrarinda da çikacak. Hollanda'daki Turkey Now öncesinde Hollanda MTV'sine de videomu gönderecekler. Türkçe müzik yapiyorum ve dünyaya yaptigim müzik ile açilacaksam açilirim. Saçma sözleri Ingilizce vokal gibi okumuyorum.

- MTV Alternative Nation'in ne getirisi olur?

Elbette artisi olacaktir ama ne kadar olur bilmiyorum. Benim Avrupa gibi bir hedefim yok zaten. Iki hedefim var, bir kuzeye açilmak, digeri de Japonya'ya gitmek. Ben "Abi Japonya'ya gitmek istiyorum, bir bilet versene" demek istemiyorum. Onlar talep etmeli. Bugün Avrupa'ya açildim diyenlerin hali gibi... Kendi gider Avrupa'ya konser verir, arkada "Yasa, helal" sesleri. Ama orada da Türkler'e çaliyorsun. Bu mu Avrupa'ya açilmak?

3n3sboy2 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı yaparak aynı kişiye cevapla